Vai zinājāt, ka kafijā ir pelni? Tie aizņem 4% no kafijas ķīmiskā sastāva vielām, pēc vienas grāmatas datiem. Bet nost ar ķīmiju. Kam tad domāta kafijas pauze? Katrs cilvēks ir individuāls un pastāstītu to citādāk, bet nevienam nav noslēpums, ka kafija stimulē fizisko aktivitāti, paaugstina garīgā darba spējas un saīsina reakcijas laiku. Taču ņemot kafijas pauzi, mēs parasti nedomājam par to, ka vēl mazliet un es kļūšu spirgātks, tieši otrādāk, mēs ļaujam sev atpūsties, izbaudot karstā dzēriena malkus. Neilgo relaksāciju, ja esat viens, var pataisīt vēl labāku, ieskrienot internetā un izlasot kādu rakstu, kas novērstu jūsu domas, tajā pašā laikā uzzinot arī kaut ko jaunu.
Kafijas pauze ne tikai palīdz, bet diemžēl var arī nest kaitējumu organismam. 10 grami kofeīna mūsu organismam ir nāvējoši, bet ar dzeršanu nav iespējams sasniegt tādu dozu, jo negrauzdētas kafijas pupiņas satur ap 2% kofeīna, bet grauzdētas vēl mazāk - 1-1,5% kofeīna un no šā daudzuma dzērienā pāriet apmēram 80%. Būtu jāizdzer vidēji 10 kafijas krūzes ātri un pēc kārtas, pat un vairāk, lai mūsu organisms saņemtu 10 gramus kofeīna, bet kurš gan būtu spējīgs uz ko tādu? Varbūt vienīgi kāds ziemeļnieks, kā nekā pēc statistikas datiem viens soms vidēji gadā patērē 11,7 kg, kamēr latvietis 1,7-2,3 kg kafijas.
Būdami no Latvijas, varam droši baudīt savu kafijas pauzi un relaksēties, starp citu, vislābāk kafijas pupiņas malt īsi pirms kafijas pagatavošanas, tad tās saskarsmē ar apkārtējo vidi vismazāk zaudē savu aromātu un garšu.
A.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru